Leuker kunnen we het niet maken…….

Maar wel makkelijker. Deze bekende quote van de overheid over onze belastingen spat sinds 1993 van ons scherm in postbus 51-spotjes. Of beter, spatte van ons scherm. Want inmiddels heeft de overheid in al haar wijsheid besloten om deze campagne te stoppen. En niet meer dan terecht. Want hoe lang wil je de Nederlandse belastingbetaler voor de gek houden.

Ik verbaas me iedere keer weer over de gebrekkige communicatievaardigheden van de overheid als het aankomt op de inkomstenbelasting. Inkomstenbelasting die makkelijker gemaakt wordt, terwijl het systeem ieder jaar onbegrijpelijker wordt. De steeds voortdurende discussie over de hypotheekrenteaftrek, terwijl een hypotheek geen vereiste is om de rente te mogen aftrekken. Het nieuwe tweeschijvenstelsel in box 1, terwijl er eigenlijk sprake is van drie schijven. Een belastingverlaging voor de lagere inkomens in 2020, terwijl het lage box 1-tarief is gestegen.

Bij deze een oproep aan de minister: wees toch duidelijk! Zeg nou eens eerlijk dat de (hypotheek)renteaftrek op korte termijn gaat verdwijnen. Geef nou eens toe dat bepaalde keuzes in het verleden niet de beste keuzes waren. Ga niet nog een keer in debat, maar zorg ervoor dat de ontstane problemen worden opgelost. En dan heb ik het niet alleen over de toeslagenaffaire, maar ook over de fiscale behandeling van de eigen woning. Laat de politieke paradepaardjes gaan en zet de eigen woning in box 3. Want daar hoort die thuis.

Beste Wopke, ik snap dat jullie een boodschap over veranderingen positief willen brengen. Maar hoe moeilijk kan het zijn om dit aan de ene kant op een hoopgevende manier te doen en aan de andere kant transparant te zijn over het hele achterliggende verhaal. Want hoe je ook wendt of keert, inzicht leidt tot begrip. Dus neem de belastingbetaler serieus, leg uit waarom de regels worden veranderd en geef onomwonden aan wat de gevolgen zijn. Want dan wordt het pas echt makkelijker. Leuker vrees ik helaas niet.

Volgende week zondag volgt weer een nieuwe post op deze plek. Heb jij een interessant onderwerp, laat dat dan aan mij weten. Mijn gedachtekronkels kronkelen graag door.