NLP

Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro-Linguistic Programming, of Neuro-Linguïstisch Programmeren staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop reageren. “Neuro” heeft te maken met het samenspel tussen onze zintuigen en ons brein. “Linguïstisch” verwijst naar onze taal en andere vormen  van non-verbale communicatie. Hoe gebruiken we dit, om betekenis te geven aan onze gedachten? “Programmeren” betekent het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om deze te veranderen.

Effectief communiceren

Wie wil er effectiever communiceren? Wie denkt erover zijn of haar gedrag te veranderen. Ik neem aan dat dit voor veel mensen geldt. Maar om daadwerkelijk hieraan iets te veranderen, is het belangrijk te weten hoe communicatie werkt:

De buitenwereld is voor ons allemaal hetzelfde. We gebruiken onze zintuigen, om dit waar te nemen. En via een intern proces leiden deze waarnemingen tot een bepaald gedrag. Alleen gedraagt de ene persoon zich anders dan de andere. Dit komt, omdat subjectieve informatie objectief wordt gemaakt. “Wat wij vinden” wordt ineens “wat zo is”. Dit proces van waarneming tot gedrag wordt in beeld gebracht door het NLP-communicatiemodel.

NLP-communicatiemodel

communicatiemodel

Onze gedachtepatronen (interne voorstelling) ontstaan door onze waarnemingen en de filtering van de informatie die we binnen krijgen. Onze waarnemingen bestaan uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. We filteren vervolgens deze informatie door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Afhankelijk van onze stemming leiden onze gedachtepatronen tot ons gedrag.

Toepassen van NLP

Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag. Je kunt dan blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag aanbrengen, als je daar voor open staat. Want als je het aandurft te veranderen, dan zou dit zomaar kunnen leiden tot veel betere resultaten, in een veel kortere tijd, met veel minder moeite. Dankzij NLP hebben wij dit al vaak mogen ervaren. Niet alleen bij onszelf, maar ook bij anderen. Daarom maken wij dankbaar gebruik van NLP-technieken in onze werkzaamheden.